Motivatie

"Voor mij is abortus een keuze met je hoofd, ik kreeg niet de opluchting die ik verwachtte na een abortus. Er was geen opluchting, alleen een grote leegte. Hormonen maken zich klaar voor een nieuw leven en abrupt komt hier een einde aan, de gesprekken met je buik zijn voorbij. Het leven is eruit. De impact die het op mij achterliet, zo’n leeg gevoel had ik nog nooit gevoeld. Ik ken rouw en ben er al jong mee geconfronteerd maar deze diepte van leegte had ik nooit eerder gevoeld. Het voelde alsof er met de abortus een stukje van mij was dood gegaan.


Nooit was ik me bewust van mijn moedergevoelens, dat ik mijn oergevoelens van bescherming wellicht niet had moeten negeren.  Het beschermen van hetgeen wat in je buik groeit is groter dan je ratio ooit kan bevatten. Hier zijn de eerste ideeën ontstaan om hierover een verhaal en uiteindelijk film te gaan schrijven. 

'Nu is alles leeg' gaat niet over een abortus, het gaat over Saar, een vrouw van midden dertig  die negen maanden lang haar kind in haar buik draagt, een vrouw die mag bevallen en kort daarna haar kind verliest. Haar kind overlijdt in het ziekenhuis.


Een vrouw die negen maanden lang een band heeft opgebouwd met het leventje in haar buik en deze moedergevoelens niet in de praktijk kan brengen.

 

Wanneer ze thuis komt is alles leeg. Het kinderkamertje waarin de baby nooit zal slapen, de woonkamer waar de box al klaar staat. Het grote verdriet van Saar en de relatie tussen haar en Tim wil ik belichten in deze film.

 

Voor mij zorgde dit grote verdriet voor een disconnectie met mezelf en met mijn omgeving. Ik zag dat het leven mooi kon zijn, maar ik kon het niet meer ervaren. Niet meer echt beleven, alsof ik er een hele tijd niet was.

 

Deze disconnectie tot het leven en ook de niet geuite moedergevoelens die er al waren heb ik verwerkt in het script.